Har det sneet - stå tidligt op og ryd fortovet

15. december 2018 09:00

Stil vækkeuret en halv time før normalt, når det har sneet. Ligger der sne, skal du både sørge for at komme af sted i god tid og få ryddet fortovet og indkørslen, inden du tager på arbejde. Sådan lyder rådet fra Forsikringsoplysningen. Se snevarsler på DMIs hjemmeside.

Fortovet skal være ryddet for sne, inden du tager på arbejde om morgenen, hvis det altså er holdt op med at sne på det tidspunkt, siger chefkonsulent Christian Skødt, Forsikringsoplysningen.

Retspraksis siger, at fortovet og indkørslen skal være ryddet imellem kl. 7 om morgenen og kl. 22 om aftenen på hverdage. Det er ikke nødvendigt, at man tager hjem fra arbejde for at rydde sne. Det er i orden, hvis man først gør det, når man har fri.

Hjælp din nabo i ferien

Pligten til at rydde sne gælder altid. Også selv om man eksempelvis tager på ferie. Hvis man ikke selv har mulighed for at tage snerydningstjansen, må man sørge for at aftale snerydning med en nabo eller andre. Ansvaret vil dog altid ligge hos den enkelte husejer.

Er naboen rejst på ferie uden at arrangere snerydning, gør du naboen en stor tjeneste ved lige at hjælpe med at rydde hans fortov. Et snedækket fortov giver ikke bare en stor risiko for folk, der falder. Men det er også et klart signal til indbrudstyve om, at husets ejere er rejst på ferie, siger Christian Skødt.

Sommerdæk er en glidebane

Forsikringsoplysningen råder alle til at køre hjemmefra i god tid og følge med i radioen, når det har sneet.

Har du ikke fået sat vinterdæk på bilen, skal du være særligt opmærksom med at køre ud i snevejret. Og så er det en god ide for alle trafikanter at have en skovl og et tæppe med i bilen, hvis bilen skulle sidde fast, siger Christian Skødt.

Se snevarsling på DMI